Mavis Gallant, 1922-2014

Igår, den 18 februari, avled författaren Mavis Gallant. Hon föddes i Kanada år 1922 men lämnade på femtiotalet sitt hemland för Paris, där hon levde och verkade ända fram till sin död. Gallant blev 91 år gammal och lämnade efter sig ett stort antal verk som älskats av många. 

Gallants författarskap är hyllat, och i synnerhet hennes novellsamlingar. Många, flera hundra om jag förstår det rätt, av hennes noveller publicerades i New Yorker. Jag begriper ju att här finns en skicklighet! Märkligt nog dröjde det innan det äntligen skulle komma en svensk översättning. Först 2011 fick det svenska språket möjlighet att spegla någon av Gallants böcker. Det blev novellsamlingen Från det femtonde distriktet (From the Fifteenth District, 1979 ), som fick alldeles strålande recensioner i både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet

Mavis Gallant

Precis som sin landskvinna Alice Munro var Mavis Gallant en mästerlig novellist, om än helt i sin egen liga. Gallant har en förmåga att väva in sina berättelser i ett språk som behärskas med sådan exakthet att läsaren aldrig tvivlar på det hon har att berätta.

~Bokförlaget Atlas

När jag läser om Mavis Gallant förstår jag att hon ofta rör sig genom Europa, över geografiska gränser och genom olika landskap. Jag förstår att hon rör sig bortom det vardagliga. Och jag lockas!

Jag har inte själv läst något av Gallant men jag vet alldeles säkert att jag drogs till nämnda Från det femtonde distriktet då den kom. Att upptäcka ett författarskap kan ske när som helst, hur som helst. Det är aldrig för sent. Huruvida fler verk ur Gallants skattkista blir översatta eller inte återstår förstås att se. Oavsett, tänker jag mig att det ska bli en fröjd att få lära känna hennes ord. Kanske börjar jag redan nu?

Sov så gott, Mavis. Vi ses i dina texter.

/Lisa

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s