Mellan fem och halv sex infinner sig lyckan

Mellan fem och halv sex av Dan Lungo beskrevs under ett panelsamtal förra veckan som en absurd och tragikomisk historia om ett hemligt giftermål på avstånd. Och det är just passagen där detta tydliggörs som är den mest glimrande.

Hennes namn, mitt namn, födelseuppgifter, hennes och mina föräldrars namn, och så blev vi ett par. Det var ett hemligt giftermål som jag firade på egen hand genom att på avstånd bevaka hennes sovrumsfönster hela natten. När det började dagas och jag tyckte mig se nån röra sig inne på hennes gård sa jag: Godmorgon, kära hustru, här är vi tillsammans. Sen gick jag och lade mig, berusad av lycka och trötthet, precis som efter en bröllopsnatt.

Det finns många sätt att läsa den här novellen på. Den är bara några sidor lång, men väldigt fyllig. Det finns många nyanser att missa, men därtill också att upptäcka. Dan Lungo berättade att novellen ingår i en volym där han just ville experimentera med narrativa lösningar och ägna sig åt perspektivvändningar.

Själv dröjer jag mig kvar i det hemliga bröllopet, trånandet på avstånd och detta märkliga sätt att helt slukas av att forma gemensam lycklighet på egen hand. Där pappret blir viktigare än intimiteten. Och jag förstår.

På svenska ingår novellen i den rumänska antologin Skräpliv.

/Victoria

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s